July 13, 2024

Férgek

A férgek – ellentétben a vírusokkal – önálló programok. Máskülönben hasonlóak a vírusokhoz. Habár régebben ismertek, férget sokkal kevesebbet írtak a XX. században, mint vírust, s mivel ezek hálózaton át terjednek elsősorban, ezért a többfelhasználós rendszerek az elsődleges célpontjaik. Híres példa az Internet 1988-as féregfertőzése (az Internet Worm).

Az első férgeket kísérleti jelleggel, hasznos célra hozták létre. Céljuk az akkor szűkösen elérhető számítógépes erőforrások feltárása és kihasználása lett volna. A gondolat azóta is kísért, bár nem erőforrás, inkább információgyűjtés (pl. WWW-n – vigyázat a WWWWorm nem féreg!), hibaelhárítás és hálózatmenedzsment célból. Számos DOS-os féreg van, amit rendszerint vírusként emlegetnek.

A férgek potenciálisan nagyobb veszélyt jelentenek. Az ismert vírusok elterjedése hamar korlátokba ütközik, s a terjedési sebesség is kisebb annál, hogy ne lehetne hatékony riasztást és védelmet alkotni. Persze elvben egy féreg terjeszthet vírust is, s így már egy vírus is kemény dió lehet, de ezt az ötletet a vírusírók még nem használták ki. Mindazonáltal a mondottak a jelen pillanatban érvényesek, s nem elvi korlátok. Meglepő lehet, hogy az 1988-as Internet Worm eset óta nem következett be súlyos féregfertőzés az Interneten. Ez részben az 1988-as intézkedéseknek köszönhető, részben a szerencsének. Talán az Internet globális biztonsága lépést tart a támadókkal.

Tévesen vírusnak nevezi őket ma a nem szakmai irodalom. A manapság a napi hírekben egyre gyakoribb vírusriadók mögött tulajdonképpen az esetek többségében féreg (worm) típusú kárt okozó programok, amelyek levélben érkezve továbbküldik magukat a címlistánk tagjainak, terjesztve magukat, továbbfertőzve másokat.

Hogy ne legyen túl egyszerű az élet, mellettük vagy velük egybeépítve jelen vannak mellettük továbbá a klasszikusnak számító exe, és a makrovírusok is. Megfigyelhető, hogy a vírusfajták közötti különbségek kezdenek eltűnni, pont az átjárható funkciók és az Internet miatt. Sőt, a vírusok írói kihasználják a divatos programozási trükköket és nagyon gyakran moduláris szerkezetű programozott kórokozókkal lehet találkozni.